Hoeveel zonnepanelen kunt u plaatsen?

Het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen hangt af van het soort dak, schuin- of platdak en het dakoppervlakte.

• Schuindak
Op een schuindak komt er 20mm ruimte tussen de panelen voor het bevestigingsmateriaal. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuindak, moet u er rekening mee houden of u de panelen in portrait (staand) of landscape (liggend) wilt plaatsen.
• Platdak
Op een platdak kunt u ervoor kiezen om zonnepanelen in een Oost-West opstelling te plaatsen of een Zuid opstelling. Heeft u een platdak maar een beperkt dakoppervlakte, dan is een Oost-West opstelling een uitstekende keuze. Bij een zuid opstelling moet er namelijk rekening gehouden worden met een afstand tussen de rijen zonnepanelen. De eerste rij veroorzaakt schaduw op de volgende rij, waardoor de verschillende rijen minimaal 1500mm uit elkaar komen te staan.

Door de zonnepanelen in een Oost-West opstelling te plaatsen kunt u circa 30% meer zonnepanelen plaatsen. Wel zult u circa 5 tot 7% minder rendement uit uw zonnepanelen halen. Het verschil met een zuid opstelling is in de grafiek hieronder te zien.

Een Oost-West opstelling start eerder op en stopt later. Echter levert de installatie minder vermogen op het hoogtepunt (12.00-14.00u) van de dag.